Laptop akkumulátorokkal kapcsolatos tudnivalók


Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót mielőtt laptopját vagy akkumulátorát használatba venné!


A Lítium-Ionos (LiOn) akkumulátorok esetében első használat előtt javasoljuk a legalább egyszeri, de még jobb háromszori formázását. Formázás azt jelenti, hogy lemerítjük az akkumulátort, majd teljesen feltöltjük kikapcsolt állapotban. A formázást javasolt félévente egyszer megcsinálni.

Ha akkumulátorról használjuk, az ideális felhasználásnak azt tekinthetjük, ha az akkumulátort nem hagyjuk 25 százalék alá merülni, ha eléri, mehet fel a töltőre, amíg tele nem lesz. Mindenképpen kerülni kell a teljes, a gép vészleállásával végződő lemerülést, mert ez károsítja a telepeket, ezzel csökkenti az élettartamot.

Soha ne merítsük le teljesen, legrosszabb esetben is mindig maradjon 5% os töltöttség. Ezért javasolt beállítani, hogy 5%-os töltöttség esetén a gép kapcsoljon ki.

Ha nem fontos dolgot használunk a gépen, értem itt ez alatt, hogy nem okoz gondot, ha kikapcsol a gép, érdemes az akkumulátort feltölteni és kivenni a gépről és csak hálózatról működtetni.

Amennyiben az akkumulátor nincs a gépben érdemes hetente egyszer azért használni, egy lemerítés és feltöltés erejéig.

A meleg akkor sem tesz jót az akkumulátoroknak, ha nincsenek használatban. A telepek élettartamát jelentősen javítja, ha hűvös helyen tartjuk őket.

Javasolt az akkumulátort kizárólag a gyár által előírt adapterrel tölteni.

 

Laptop akkumulátorok biztonság

- Soha ne dobja az akkumulátort tűzbe, mivel ez az akkumulátort felrobbanását okozhatja. Soha ne melegítse fel az akkumulátort, mivel ez a lúgos oldatok vagy más elektrolitikus anyagok szivárgását okozhatja.

- Soha ne szedje szét az akkumulátort, mivel ez a lúgos oldatok vagy más elektrolitikus anyagok szivárgását okozhatja.

- Soha ne zárja rövidre az akkumulátort! Ez személyi sérülést, tüzet, vagy az akkumulátort sérüléséhez okozhat.

- Soha ne ütögesse az akkumulátort, ne verjen bele szöget. Soha ne lépjen rá, ne tapossa meg az akkumulátort.

- Mindig győződjön meg róla, hogy az akkumulátor hőmérséklet 5 °C -35 °C között van, mielőtt töltené az akkumulátort. Ha ezt a figyelmeztetés nem fogadja meg, akkor az az akkumulátor szivárgásához és/vagy romlásához vezethet.


- Soha ne tegye ki az akkumulátort közvetlen napsugárzásnak. Soha ne tárolja vagy használja az akkumulátort egy nem szellőző helyiségben, ahol az akkumulátor túlzott hőhatásnak lehet kitéve.

- Mindig tartsuk az akkumulátort távol a gyerekektől és állatoktól.

- Ha bármilyen folyadék szivárog az akkumulátorból, akkor bő vízzel azonnal le kell mosni bőrét, amely véletlenül kapcsolatba került a folyadékkal, a ruháját azonnal mossa ki szintetikus mosószerrel.

- Soha ne dobja a használt akkumulátort más közönséges hulladék közé, mivel mérgező anyagokat tartalmaz. Mindig olyan helyen dobja ki az akkumulátort, ami jogosult elektronikai hulladék gyűjtésére.